Web Site Hızı Nasıl Arttırılır? & PageSpeed Optimizasyonu
Google’da bilgisayar veya telefondan arama yapıldığında ziyaret edilen bir sitenin açılış hızı yavaşsa fazla beklemeden o siteden çıkılması oldukça yaygın bir harekettir. WordPress veya özel web yazılım olabilen bu siteler, kısa sürede açılmadıkları ve kullanıcılara cevap veremedikleri için trafik kaybederler.
Web Site Hızınızı Ölçmek
Toplam performans puanı, her bir ağırlıklı metriğin değerlerine göre İyi, İyileştirme Gerekiyor veya Zayıf kategorilerine ayrılır;
İyi: 90-100
İyileştirme Gerekiyor: 50-89
Kötü: 1-49
90’ın üzerindeki herhangi bir puan iyi olarak kabul edilir. Çoğu durumda, iyi bir puana ulaştıktan sonra geliştirme çabalarını başka bir yere harcamak daha iyidir. Çünkü 100/100 puan elde etmek oldukça zordur.
Web Sitenizi Nasıl Hızlandırabilirsiniz?
Web sitenizin hızını Google Pagespeed Insights aracındaki değerlerine göre iyileştirmeler yaparak arttırabilirsiniz. İşlemlere başlamadan önce sitenizde yapacağınız her işlem öncesi yedekleme yapmayı unutmayın 🙂
Görsel Boyutlarını Azaltın
Özellikle e-ticaret sitesine sahipseniz görseller sizin için hayati değere sahiptir. Bundan dolayı sitenize yükleyeceğiniz resimleri sunucuya yüklerken sıkıştırmanız gerekmektedir. Sitenize 100 KB’dan fazla resimler olduğunda bu resimlerin yüklenmesi uzun sürer ve bu da sitenin geç açılmasına neden olur. Resim boyutunu azaltmak için bir sıkıştırma tekniğini kullanmanız gerekmektedir. Tinypng sitesi ile resimleri kısa sürede sıkıştırabilirsiniz.
JS ve CSS Dosyalarını Küçültün ve Birleştirin
Javascript ve CSS dosyaları sitenizin görünümünü belirlediği için önemli dosyalardır ve kullanıcının siteye her girişinde yaptığı istek sayısını artırmaktadır. Web siteniz için tüm JS ve CSS dosyalarınızı sıkıştırmanız ve aynı zamanda Gzip etkinleştirmeniz yaklaşık %90 oranında sitenizi sıkıştırdığından dolayı sitenize giren kullanıcılar daha hızlı bir şekilde gezerler. JS ve CSS dosyalarınızı Toptal sitesi ile sıkıştırabilirsiniz.
Sunucu Yanıt Süresini Azaltın
İlk Bayt Süresi (TTFB), sunucunun site içeriğini yüklemeye başlaması için geçen süre ile ilgilidir. Düşük bir TTFB’ye sahip olmak sitenizin performansı için avantajlı durumdur. İlk Bayt Süresi DNS sağlayıcınızın ne kadar hızlı olduğudur. Eğer yavaşsa daha hızlı bir sunucuya geçmeniz gerekmektedir.
CDN Kullanın
Ziyaretçilerinize daha hızlı bir web sitesi sunmanın bir diğer yolu da CDN kullanmaktır. CDN, yani Content Delivery Network ‘u pek çok kişi tercih etmese de içerik dağıtım ağı olarak bilinmektedir. CDN ile sitenizin kopyaları birçok ülkede bulunur ve ziyaretçiler en yakın sunucuya bağlanarak sitenize ulaşır. Bu durum site hızını oldukça arttırmaktadır.
Layz Load (Tembel Yükleme) Kullanın
Büyük hacimli bir siteniz varsa Lazy Load (tembel yükleme) kullanmanız gerekmektedir. Normal durumda web sitesine girildiğinde tüm sayfa yüklemesi başlar ve gösterilir. Tembel yükleme ile toplu yüklemede olduğu gibi web sayfasının tamamını yükleyip tek seferde kullanıcıya sunmak yerine, yalnızca gerekli bölümün yüklenmesine yardımcı olur ve kalan bölümü kullanıcı tarafından ihtiyaç duyulana kadar geciktirir.
Yönlendirmeleri Azaltın
Web sitenizdeki sayfalar taşındığında veya silindiğinde yönlendirmeler gerekli olabilir. Çok fazla bağlantının olması, hızı olumsuz etkileyebilecek ek HTTP istekleri oluşturabilir. Bundan dolayı çok fazla yönlendirme yapılmamalı ve var olan yönlendirmeler azaltılmalıdır.